Ziekte van Lyme, wat nu?

De ziekte van Lyme komt best wel vaak voor in ons koude kikkerlandje. Ieder jaar worden er ongeveer 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Van dit aantal krijgt 2 op de 100 mensen last van de ziekte van Lyme, dit zijn dus ongeveer 25.000 mensen per jaar. Dit is ontzettend veel, het merendeel van deze mensen ondervindt langdurige klachten van deze ziekte. Maar stel je hebt de ziekte van Lyme, wat nu? Wat zijn de behandelingswijzen voor deze vervelende ziekte?

De ziekte van Lyme ontstaat door de bacterie genaamd Borrelia burgdorfei. De ziekte is overgedragen wanneer een besmette teek je bijt en deze op je huid blijft zitten. De teek zuigt de bacterie uit kleine knaagdieren of vogels, en vervolgens geeft hij het over op ons. Van alle teken heeft 1 op de 5 deze ziekte in zijn bloed zitten.

Check de symptomen online

Wanneer je last denkt te hebben van de ziekte dan kun je een afspraak maken met je huisarts. Deze kijkt of hij de teek kan verwijderen en of je inderdaad de ziekte van Lyme gekregen hebt. Wanneer dit het geval is dan zal hij je doorsturen naar de specialist. Deze kan kijken hoe ernstig de klachten zijn die je ondervindt. Hij beoordeeld de klachten aan de hand van drie onderdelen. Ten eerste kijkt hij natuurlijk naar je klachten en symptomen. Als tweede bekijkt hij je ziektegeschiedenis, of je vaker door een teek gebeten bent of dat je andere speciale aandoeningen hebt die de ziekte kunnen verergeren. Als derde onderdeel zal de arts kijken naar je actuele bloedwaarden. Deze vorm van controleren is het meest accuraat en aan de hand hiervan kan de arts de ernst van de situatie bepalen.

De behandeling

Om de ziekte te behandelen zal de arts antibiotica voorschrijven. Des te eerder des te beter. Wanneer je in het vroege stadium zit zal antibiotica sneller en effectiever werken. Het wordt dus aangeraden om binnen 3 maanden na de teek langs te gaan bij de huisarts. Zo beperk je de risico’s op de nadelige effecten van de ziekte van Lyme. Wanneer je in een heel laat stadium zit, en wanneer de antibiotica niet werkt dan zal de arts je doorsturen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Heb je dus last van symptomen die duiden op Lyme? Loop er dan niet te lang mee rond en laat je controleren, daar zijn artsen tenminste voor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 + = 38