Rampzalige feiten en cijfers over de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme komt er vaak voor in Nederland. Jaarlijks zijn er vele mensen die gebeten worden en hiervan krijgt ook een relatief groot deel de ziekte van Lyme. Maar hoe vaak wordt nou iemand precies gebeten en hoeveel mensen leiden er onder de ziekte van Lyme. Hier zijn de harde cijfers over deze nare ziekte die veroorzaak wordt door een van de kleinste beestjes in de natuur.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert de overheid over volksgezondheid en een gezonde leefomgeving. De overheid had opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de ziekte van Lyme, deze ziekte komt namelijk vaak voor en het brengt in sommige gevallen veel nadelen met zicht mee.

  • Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat er heel wat mensen last hebben van teken en van de ziekte van Lyme en dat deze mensen soms ernstige klachten ondervinden.
  • In het onderzoek kwam naar voren dat in 1994 ongeveer 6000 mensen last hadden van de ziekte van Lyme. In 2005 was dit vele malen meer, dit jaar waren het er 17000.
  • Het aantal stopt hier niet bij, in 2009 waren dit er 22000 en in 2014 waren dit er 25000! Dit laat zien dat de ziekte vier keer zo vaak is voorgekomen door de jaren heen.
  • Experts denken dat dit aantal alleen maar verder zal stijgen.

Houd wel in het achterhoofd dat van dit aantal alleen maar te maken heeft waarbij de huisarts een rode vlek aantroffen op het lichaam. Het blijkt dat deze rode vlek maar bij de helft van de tekenbeten voorkomt. Het aantal zal dan ook waarschijnlijk nog twee keer zo hoog zijn als dat er gegeven is.

Het is gewoon een feit dat teken een vervelend beetje kunnen zijn, ieder jaar worden er 1 miljoen mensen gestoken en sommigen hiervan worden ziek. Zo hebben veel mensen de ziekte van Lyme zonder dat ze dit weten. Het zal ook nog wel even duren voordat iedereen met Lyme bekend is en behandeld kan worden.

Tot die tijd kun je zelf er alles aan doen om tekenbeten zo snel mogelijk op te sporen, bekijk ons andere artikel over “Ziekte van Lyme, hoe te herkennen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 + = 40