Een tekenbeet, hoe te herkennen?

Je hebt een teek zitten op je onderrug maar je bent hier zelf niet van op de hoogte. Het blijkt een teek te zijn die de ziekte van Lyme met zich meebracht. Hoe had dit voorkomen kunnen worden? Het controleren op tekenbeten is het belangrijkste wat je kunt doen nadat je bent wezen wandelen in de bossen. Een zelftest kan je een hoop narigheid besparen, de ziekte van Lyme is tenslotte geen prettige ziekte. In dit artikel laten wij jou zien hoe je jezelf en je gezin kunt controleren op tekenbeten er waar je allemaal op moet letten.

Teken zijn hele kleine beestjes en hierdoor kunnen ze nog wel eens vervelend verstopt zitten op het lichaam. Op ieder plekje kan een teek zitten, het is dan ook belangrijk om overal te checken op tekenbeten.

  1. Het is wel zo dat teken de voorkeur hebben voor de liezen, de knieholtes, de oksels, de bilspleet en op het plekje net achter je oren. Hier is het vaak iets vochtiger door zweet, dit vinden teken fijn.  Ook zitten ze hier beschermd tegen de buitenlucht. Deze plekken moet je dus extra goed bekijken, hier zitten ze het meest.
  2. Zoals al gezegd is een teek erg klein, bijna minuscuul. De teek is een beestje wat tussen de 1 en 3 millimeter groot is. Toch raar dat zo’n klein beestje voor zo’n verschrikkelijke ziekte kan zorgen. Omdat ze zo klein zijn zien mensen ze vaak over het hoofd.  Om de teek te herkennen moet u zoeken naar een soort zwart puntje wat vast zit aan de huid. Het kan er een beetje uitzien als een bult of als een moedervlek. Dit komt omdat de teek zich na een paar dagen volzuigt met bloed. Hierdoor wordt het iets groter en de teek kan hierdoor een bruinige kleur krijgen. Een volgezogen teek heeft ongeveer de grootte van een erwt.
  3. Om te controleren op tekenbeten kun je een vergrootglas en een spiegel er bij pakken. Zo kun je op plekjes kijken waar je zelf niet bij kunt. Ook kun je iemand anders vragen om even voor je te kijken.
  4. Kijk daarnaast je kleding eens na, het komt wel eens voor dat een teek zich nestelt op een kledingstuk. Was de kleren dan vrij heet in de wasmachine, hierdoor laten de teken los en zijn ze van de kleding verwijderd.
  5. Wanneer je lekker gewandeld hebt in de bossen, check dan even of je gebeten bent door een teek. Het kan je zo maar eens een hoop narigheid geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 + = 26