Feiten en fabeltjes over de teek

Er  bestaan aardig wat feiten en fabeltjes over de teek. Sommige zeggen dat ze kunnen vliegen, anderen beweren weer dat je van iedere beet dood gaat en weer anderen stellen dat de beestjes uit takken naar beneden vallen. Hier zijn dan ook enkele bekende feiten en fabeltjes over de teek:

  • Het warme weer is een echt tekentrigger

Dat is helemaal waar. Teken zijn beestjes die van de warmte houden. Je zult ze dus ook niet zo snel tegenkomen in de winter. De teek komt meestal pas in het bos als het ongeveer 7 graden buiten is. Dit is voornamelijk in de herfst en in het voorjaar. Wanneer je gebeten bent die je ook dat ze naar de warme plekjes van het lichaam gaan. Ze gaan bij de liezen zitten, achter knieholtes en achter de oren.

 

  • Iedere beet geeft je de ziekte van Lyme

Dit is een puur verzinseltje. Het is helemaal niet waar dat iedere tekenbeet zorgt voor de ziekte van Lyme. Dat zou helemaal wat zijn, dan zouden er jaarlijks 1 miljoen mensen de ziekte van Lyme krijgen. Van alle teken heeft maar 1 van de 5 last van de ziekte, en ook al heeft de teek het, dit betekend niet dat jij het ook gelijk krijgt. Van alle beten heeft ongeveer 2 procent de ziekte opgenomen. Het is dus niet zo gevaarlijk als dat je denkt.

 

  • Teken kunnen vliegen en vallen van de takken naar beneden

Het is een algemeen fabeltje dat teken zich van een tak storten of dat ze zelfs kunnen vliegen. Dit klopt niet, teken houden juist van lage plekjes. Vaak zitten ze op bladeren laag bij de grond, ze zitten vrijwel nooit hoger dan ooghoogte. De plek waar de meeste teken op het lichaam komen is dan ook het been, van hier uit kruipen ze naar warmere plekjes.

 

  • Teken leven alleen maar in de bossen

Dit is weer eens niet waar. Een teek kan overal zitten waar bladeren of gras zit, dit hoeft helemaal niet per se in het bos te zijn. Wel hebben ze groen nodig, ze zitten dus sneller in een bos dan in een stad zonder enige boom. Maar wanner jij dus even snel de hond uitlaat in het parkje naar je huis kun je ook gebeten worden door teen teek. Denk hier dus aan wanneer je de deur uit gaat om in de natuur te wandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 74 = 81